Levyarvosteluja

LEVYSTÄNI JA MINUSTA KIRJOITETTUA ( otteita lehtikirjoituksista)

VIIKKO Pohjois-Karjala
Torstai 24.1.2002 Teksti: Mauri Nevalainen

“Kauko Kulmala soittaa Vesterisen helmiä komeasti hanurilla”

“Vili Vesterisen helmiä soittaa Kauko Kulmala. Virtuoosi hanurin käsittelyssä on myös pitkän uran keikkamuusikkona tehnyt Kauko Kulmala, joka juuri ilmestyneellä levyllään soittaa Vesterisen aikoinaan esittämiä helmiä. Kulmala tekee komeasti kunniaa Vesterisen musiikille.

Kauko Kulmala luottaa hanuriin, molempien soittajien rakastamaan soittimeen. Säestävää yhtyettä ei ole ja Kulmalan uskomattoman taidokkaan soiton kuultuaan voi sanoa, ettei säestäjää tarvitakaan. Hanuri lahjakkaan soittajan käsissä riittää.

Yhteensä 11 kappaletta sisältävän levyn avausraita Hullun polkka on pirteästi soitettu avausraita, lämmittelyä tulossa olevaan. Tämä Vesterisen sävellys on harvemmin kuultuja. Seuraavana kuullaan sitä, mikä on tyylillisesti tuttua ja rakasta hanurimusiikissa, klassinen valssi Talvimyrskyjä.

Vesterisen taidokkaassa sävellyksessä Lempi-Mazurka tarvitaan todellisia hanuristin lahjoja ja hanurimusiikin syvällistä ymmärtämistä, ja sitähän Kauko Kulmalalta löytyy. Levyllä on myös harvinaisempia sävellyksiä, kuten Ernesto Becuccin Tesoro Mio ja henkeäsalpaavalla vauhdilla kiitävä Erich Lutzin Pikku paholainen.
Mainitsematta ei voi jättää niitä kahta sävellystä, joita jokainen suomalainen hanurimusiikin ystävä aina odottaa kuulevansa. Ne ovat Elämää suomalaismetsissä ja Säkkijärven polkka. Kauko Kulmalan lahjakasta hanurin soittoa voi vain ihailla.

Tämän levyn kuunneltuaan voisi väittää Kauko Kulmalan syntyneen “hanuri sylissä”. Kuten miltei onkin. Kulmala kertoo, että hänen isänsä oli innokas musiikin harrastaja ja sai hänet innostumaan hanurinsoitosta jo 5-vuotiaana. Kotona kuunneltiin “savikakuilta” Vili Vesterisen harmonikkatulkintoja. Ne muistot ovat pohjana tämän levyn kappaleiden valinnalle.”

Savon Sanomat
Tiistai 29.1.2002, Seppo Kononen

“Kauko Kulmala kokosi talteen Vili Vesterisen unohdetut helmet
Viliä muistellen”
“Kauko Kulmala soitti levyllisen hanurin mestarin unohtuneita helmiä”

“Hanuristi Kauko Kulmala on tasaisen oloinen tamperelainen, jolla on savolainen vaimo ja karjalaisen sormet – niin vilkkaat, että ehtii soittamaan vaikka Säkkijärven polkan aivan Vili Vesterisen malliin.
Sen Kulmala on tehnytkin. Uudella soololevyllään hän tarjoilee yksitoista Vili Vesterisen helmeä, jotka hän on poiminut mestarin ohjelmistosta oman mieltymyksensä mukaan.

Tieten tahtoen hän on jättänyt CD:ltä pois Vesterisen yleisimmin tunnettuja kappaleita ja hakenut tilalle sävellyksiä, jotka ovat nekin hyviä, mutta päässeet jostain syystä unohtumaan.

Vilin tavaramerkki Säkkijärven polkka oli Kulmalan mukaan kuitenkin pakko ottaa mukaan, muuten kuulijat olisivat olleet kummissaan.

Toinen pakollinen oli Elämää suomalaismetsissä. Tämä ruotsalaisen mestarihanuristin Karl Jularbon säveltämä valssi tuli Kulmalalle perin tutuksi 1970-luvulla, jolloin hän keikkaili paljon Ruotsissa. Uuden ohjelmiston oppiminen on pitänyt mielen virkeänä, kun soittajan tapana on kuitenkin ollut opetella sävelet ulkoa.

– Silloin ei tarvitse raijata nuotteja mukanaan…

Vili Vesterisen helmiä Kauko Kulmala teki ennen kaikkea kuunneltavaksi. Levy on hänen osuutensa suomalaisen
kulttuuriperinteen vaalimisessa. Sen vuoksi siellä soivat suurten suomalaisten tangojen sijasta harvemmin kuullut masurkat, valssit ja polkat Tesoro miosta Lempimasurkkaan ja Pikku paholaiseen.

Levyn todellinen harvinaisuus on haikea Minun valssini, jota eivät ole tunteneet enää valtakunnan parhaatkaan hanuristit.

Mistä Kulmala sai sen sitten sormiinsa? Hän epäilee valssin tulleen heidän kotiinsa suvun tuomana.

– Isäni serkku Mauno Jokinen soitti viulua Dallapéssa ja oli myös Vilin kämppäkaveri. Eivätköhän nuotit ole jääneet häneltä…?

Kauko Kulmalan Vesteris-levy on sisältönsä ohella erikoinen toteutustavaltaan: hanuri soi yksin, ilman rumpuja, bassoja
tai muita taustainstrumentteja, joita Vesterisen omissakin äänityksissä on kuultavissa.
Kulmala soittaa eleettömästi, kauniita melodioita kunnoittaen.”

Hervannan Sanomat
Lauantai 9.2.2002, Vesa Kangas

“Kulmalan hanuri soi Vesterisen parhaita”

“Hervantalaisille tuttu pelimanni Kauko Kulmala julkaisi tammikuussa levyn, jolla hän soittaa hanurilla suosikkikappaleitaan. Levyn nimi lupaa kuuntelijalle Vili Vesterisen helmiä, mutta mukaan mahtuu muutakin musiikkia.

– Vili Vesteriseltä olen valinnut levylle harvinaisia kappaleita, joita ei juuri missään enää kuule. Esimerkiksi Minun valssini on sellainen kappale, jota en ole kuulluut levyltä koskaan, Kulmala kertoo.

Kulmala asui Laattapolulla seitsemän vuotta. Hervannassa hän soitti monissa tilaisuuksissa ja käy edelleenkin mielellään myös vanhoissa kotimaisemissaan keikoilla. Tammikuun lopulla hän kävi soittamassa Hervannassa eläkeläisten kulttuurikerhossa.”

Hanuri-lehti 1/2002, Kimmo Mattila

“Kauko Kulmala
Vesterisen jäljillä”

“Tamperelainen hanuristi Kauko Kulmala on julkaissut omana kustanteena cd:n, jolla hän soittaa hyvin perinteisiä harmonikkakappaleita ilman orkesterisäestystä. Mukana on pelkästään Vili Vesterisen tunnetuksi soittamia kappaleita, kuten Hullun polkka, Talvimyrskyjä, Lempi-Mazurka, Tesoro mio, Pikku paholainen ym.

Kulmalan levy lienee tyyliltään ja olemukseltaan monien toivomaa laatua. Sitä voi suositella vanhan ajan harmonikkamusiikin ystäville.”